تراشه نورالینک ایلان ماسک جایگزین یادگیری زبان

با ادامه توسعه تراشه مغزی نورالینک تا ۱٠ سال دیگر، ذهن خوانی و زبان جدیدی در راه است

به جرئت میتوانیم بگوییم، که ما در یک عصر طلایی زندگی می‌کنیم. البته منظور این نیست که دنیای ما بسیار پیشرفته به‌حساب می‌آید. بلکه بازه زمانی که در آن به سر میبریم از نظر های فن تک یک نقطه عطف قدرتمند است.چراکه قرار است تراشه مغزی ایلان ماسک با نام نورالینک در حدود ۵ تا ۱۰ سال آینده یادگیری زبان را منسوخ کند.


استارتاپ نورالینک (Neuralink) در سال 2016 توسط ایلان ماسک (سهام دار اصلی) و 8 دانشمند دیگر تاسیس شد که براساس مقاله ای از استات نیوز در سال 2020 ، تنها دو نفر از 8 دانشمند بنیانگذار به همراه ماسک در این شرکت فعالیت می کنند.
فعالیت این شرکت در سال 2017 در زمینه ی فناوری عصبی آغاز شد. نورالینک تراشه‌های ارتباط مغز و کامپیوتر قابل کاشت در مغز(brain–machine interfaces) و رابط مغز و رایانه (BMIs) تولید می‌کند.

شاخص تراشه

ماسک بخشی از گفتگو در پادکست جو روگان را برای سخن گفتن از شرکت نورالینک خود گذاشت . ماسک درباره نحوه عملکرد تراشه صحبت کرد و گفت احتمالاً استفاده از آن به ایجاد یک زبان جهانی منجر می‌شود. او به روگان گفت: تصور می‌کنم با کمک این تراشه می‌توان ارتباط بهتر و سریع‌تری با زبان و ایده‌ها برقرار کرد، دقیقاً نمی دانم برای زبان چه اتفاقی می‌افتد.
شرکت نورالینک ایلان ماسک قرار است برای اولین بار در سال آینده یک تراشه را به مغز انسان متصل کند . این قطعه ی ریز که با باطری کار می کند ، داخل جمجمه تعبیه می شود و الکترودهای آن با دقت بالا به مغز متصل می شوند. ایلان ماسک در این پادکست اظهار کرد این تراشه می تواند به هر بخشی از مغز متصل شود، بنابراین می تواند تقریبا هر مشکلی را در مغز برطرف کند . اولین هدف نورالینک حل مشکلات مهم مغزی و نخاعی است ، به طور مثال می تواند آسیب های نخاعی ، از دست دادن حافظه ، آسیب های مغزی و افسردگی را برطرف کند. در واقع نسل اول این تراشه بر روی اصلاح اختلالات و آسیب های مغزی متمرکز خواهد بود، اما هدف نهایی در نسخه های بعدی برای همگام سازی انسان با هوش مصنوعی است که می تواند توانایی هایی چون ثبت دقیق خاطرات و احتمالا توانایی بسیار بیشتری داشته باشد.

Neuralink

او در پاسخ به این سوال که چقدر زمان می برد تا تراشه نورالینک به کاربران کمک کند دیگر از زبان استفاده نکنند، گفت: «کمی زمان می برد ولی با پیشرفت اولین نمونه‌های این تراشه تلاش می کنیم تعداد جراحات مغزی را کاهش دهیم و با ادامه و سرعت توسعه آن ، شاید ۵ تا١٠ سال دیگر این تراشه یادگیری زبان های رایج در جهان را منسوخ کند. ماسک افزود : «دیگر نیازی به حرف زدن نیست ، البته مگر برای بیان احساسات. شما می توانید با سرعت زیاد و دقتی بسیار بیشتر ، با دیگران ارتباط برقرار کنید. شاید وضعیتی شبیه به فیلم ماتریکس پیش بیاید . دوست دارید با یک زبان دیگر صحبت کنید؟! مشکلی نیست. برنامه اش را بارگذاری کنید.»
ایلان ماسک در سال 2019 در یک سخنرانی گفته بود نورالینک به یک میمون این امکان را داده تا رایانه را به کمک ذهنش کنترل کند ولی اولین ویدئوی این آزمایشات درآوریل 2021 منتشر شد. این ویدئوی 3 دقیقه ای آزمایش موفقیت‌آمیز نورالینک در قادرساختن یک میمون 9 ساله به نام پیجر (Pager)، به انجام بازی‌های ویدئویی به کمک ذهن را نمایش می دهد. شرکت نورالینک ۶ هفته قبل از انجام آزمایش دو ایمپلنت مغزی نورالینک در دو طرف مغز پیجر کار گذاشته بود. در ابتدا پیجر با استفاده از یک دسته کنترل متصل به رایانه، نشانگر موس را روی مربع‌های رنگی می‌برد و هربار که نشانگر را درست هدایت می‌کند، از لوله‌ای که در نزدیکی او تعبیه شده به عنوان جایزه اسموتی موز می‌گیرد.
در این حین تراشه‌های نورالینک فعالیت های عصبی نورون های مغز او را ضبط کرده و این اطلاعات جمع آوری شده را به یک رایانه ارسال می کنند تا تحلیل کند هربار که میمون دستش را حرکت می‌دهد، در مغزش چه فعل و انفعالاتی اتفاق می‌افتد. در مرحله بعد دسته کنترل حذف می‌شود اما میمون همچنان به کمک تراشه‌های نورالینک به هدایت بازی از طریق سیگنالهای مغزی خود ادامه می‌دهد.در قسمت آخر ویدیو ، پیجر بازی دیگری به نام pong را شروع می کند و تمام بازی را با مغزش انجام می دهد و حتی با وجود افزایش سختی بازی هم پیجرعملکرد خوب خود را حفظ می کند.

 

از دیدگاه تخصصی‌تر، طرز کار فناوری نورالینک به این صورت است: ابتدا داده‌های دریافتی از بیش از ۲ هزار الکترودی که در بخش‌های مختلف نواحی حرکتی مغز سوژه تعبیه شده‌اند، جمع‌آوری و سپس با استفاده از یک الگوریتم رمزگشایی می‌توان حرکات دست او را در لحظه پیش‌بینی و در بازی پیاده کرد. شاید باور کردن این مطلب ساده نباشد اما شرکت نورالینک در آینده با قرار دادن تراشه در مغز ، هوش مصنوعی را به هوش طبیعی اضافه می کند . البته عکس این اتفاق هم می تواند انجام شود ، اینگونه که اطلاعات مغزی در بدن دیگر یا در بدن ربات آپلود شود . با نورالینک مغز انسان به یک کامپیوتر لینک می شود و دیگر نیازی به موبایل ، تبلت یا لپتاپ نیست ، فقط کافی است به انجام عملی فکر شود تا تراشه با دریافت امواج مغزی آن کار را انجام دهد، برای مثال افراد دارای معلولیت می‌توانند بجای ارتباط فیزیکی، با استفاده از یک رابط مغز به ماشین، با ذهن خود وسایل مختلفی مانند ماشین‌ها و کامپیوترها را کنترل کنند. البته در ابتدا همه چیز عالی و شگفت انگیز به نظر می رسد اما با کمی تفکر درمی یابیم ممکن است برنامه ریزی ها آنطور که ما می خواهیم پیش نرود ، به این صورت که ممکن است تراشه نیز بتواند مغز را کنترل کند، در نتیجه کنترل احساسات و تصمیمات از دست ما خارج شود و مورد سوءاستفاده ی برخی سودجویان یا حتی هوش مصنوعی قرار بگیرد.

های فن تک از شما دعوت می کند نظرات خود را در مورد این مقاله به اشتراک بگذارید.


چاپ